Președintele A.N.R.S.C., domnul BOGDAN PETRU ALEXA, a participat la dublul eveniment organizat de RAJA S.A Constanța – semnarea proiectului regional de investiții în infrastructura de apă, în valoare de aproape 600 milioane euro și inaugurarea stației pentru tratarea apei- Palas

La invitaṭia domnului  Preṣedinte al Asociaṭiei Române a Apei, domnul FELIX   STROE,   Președintele   A.N.R.S.C.,  domnul  BOGDAN PETRU ALEXA, a participat la Constanṭa, la sfârṣitul săptămânii trecute, alături de Premierul VIORICA DĂNCILĂ,  Ministrul Fondurilor Europene, doamna ROVANA PLUMB, Primarul Municipiului Constana, domnul DECEBAL FĂGĂDĂU, reprezentanṭi ai Băncii Europene de Reconstrucie i Dezvoltare, precum și Directorul General A.M. P.O.I.M., domnul CĂTĂLIN GHERAN, la  inaugurarea staiei de tratare PALAS și semnarea celui mai mare contract de finanare în sectorul de apă i apă uzată, în valoare de  aproximativ 600 milioane euro.

Reabilitarea și modernizarea Stației pentru Tratarea apei potabile PALAS a fost  realizată de operatorul regional R.A.J.A. S.A. Constanța cu fonduri europene, în vederea  asigurării unei înalte calităi a apei potabile pentru populaia  deservită din Municipiul Constanṭa ṣi Orașul Năvodari.

Cu această ocazie, s-a desfăṣurat ṣi ceremonia de semnare a Contractului de Finanare  a Proiectului Regional  de Dezvoltare a Infrastructurii de apă i apă uzată în aria de operare a operatorului regional R.A.J.A. S.A.,  prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în valoare de aproximativ 600 milioane euro.

Primul Ministru,  doamna VIORICA  DĂNCILĂ, a subliniat importanţa celor două investiţii pentru îmbunătăţirea serviciilor furnizate cetăţenilor, menţionând totodată că Guvernul dorește ca până la sfârşitul anului 2018, procentul absorbţiei fondurilor europene de către ţara noastră să ajungă la 25%, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de 20%.

Ministrul Fondurilor Europene,  doamna ROVANA  PLUMB, menționează că  proiectul regional în valoare de aproape 600 milioane de euro are ca beneficiari şase judeţe – Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Ilfov, adăugând că, în judeţul Constanţa, va continua seria investiţiilor cu fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, printre care modernizarea ecluzelor Agigea, Ovidiu şi Cernavodă, a infrastructurii în domeniul deşeurilor, precum şi mărirea suprafeţei plajelor litoralului şi reabilitarea privind reducerea eroziunii costiere.

Directorul RAJA S.A. și Președintele A.R.A. , domnul FELIX STROE,  a punctat detaliile cu privire la valoarea investițiilor realizate, proiectate și în curs de realizare efectuate de RAJA S.A. care se ridică la valoarea de 930 milioane de euro. Din cele 600 de milioane de euro se vor extinde rețelele de apă cu peste 700 de kilometri, se vor construi încă 48 de stații de tratare a apei, se vor amenaja 40 de surse noi de apă și se vor construi 45 de rezervoare uriașe de înmagazinare a apei. În plus, rețeaua de canalizare va fi extinsă cu 600 de kilometri, vor fi construite 135 de stații de pompare a apei uzate și șase stații de epurare.

Primarul Constanței, domnul DECEBAL FĂGĂDĂU și-a exprimat mândria și mulțumirea ca operatorul RAJA SA Constanta folosește cea mai modernă tehnologie de tratare a apei și ca drept dovadă domnia sa cât și copiii dumnealui consumă apă de la robinet.

Președintele A.N.R.S.C., domnul BOGDAN PETRU ALEXA este convins că operatorul regional va reuși sa finalizeze cu succes acest proiect de anvergură, ii acordă susținerea si încrederea si confirmă că prin implementarea acestui proiect se va aduce o contribuție semnificativă la conformarea României cu Directivele Europene din acest sector, asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.