Președintele   A.N.R.S.C.,  domnul  BOGDAN PETRU ALEXA, a participat la  Semnarea contractului de management al deșeurilor la Consiliul Județean Iași. La eveniment au participat Președintele Consiliului Județean Iași – domnul Maricel Popa, Domnul Cătălin Bălan, director al Autorității de Management POIM de la Ministerul Fondurilor Europene, Domnul Romeo Olteanu Președintele ADIS Iași, Răzvan Gheorghiu – director general al SMID, Gabriel Moiceanu, Președintele Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară precum și primari ai comunelor din Județul Iași.

Beneficiile acestui demers vor fi numeroase astfel încât problema colectării  separată a deșeurilor la nivelul tuturor localităților din județ va aduce un plus cu referire la un mediu cât mai curat și la un aspect general mai plăcut- a declarat Președintele A.N.R.S.C  domnul Bogdan Alexa.

Semnarea contractului de colectare si transport al deșeurilor  marchează începutul punerii în funcțiune a SMID, un contract complex atât prin prisma faptului ca are o arie de deservire foarte intinsă cât și prin numeroaselor categorii de deșeuri la care face referire.

Prin Contractul de delegare a gestiunii activității de colectare si transport a deșeurilor în Județul Iași operatorul va asigura  serviciile prevăzute în cele 93 de comune, în municipiul Pașcani și orașele Târgu Frumos, Podu Iloaiei și Hârlău. Numărul beneficiarilor este de aproape 500.000, dintre care 425.000 locuiesc în mediul rural, aici numărul gospodăriilor individuale fiind de peste 130.000.

„Consider necesar să inițiem la nivel de județ o campanie de conștietizare, de pregătire a populației pentru o colectare separată corectă, deoarece de aici pornește realizarea obiectivelor . Partea de sortare și tratare a deșeurilor depinde în foarte mare masură de modul în care reușim să realizăm în Județ colectarea separată la nivelul comunităților.

Odată cu  finalizarea întregului SMID,  Județul Iași are asigurate toate condițiile pentru a respecta normele europene în acest sector.

După implementarea proiectului Județul Iași și va putea să se alinieze cu succes la conceptul economiei circulare promovat de Comisia Europeană.

Îmi doresc ca populația Județului Iași să beneficieze de servicii de calitate prestate de către operator. Sunt ferm convins ca Județul Iași va deveni un model de bună practică în managementul deșeurilor la nivel național” – a precizat domnul Presedinte Bogdan Alexa.

În încheiere Președintele A.N.R.S.C. a  felicitat conducerea Consiliului Județean, ADIS Iași , pe primarii, consilierii locali și județeni pentru efortul depus în vederea finalizării cu succes și într-un orizont căt mai scurt a întregului proiect SMID.